Úvod » reporty » z tréninků

Tři zlaťáky pro Padres aneb teorie v praxi

publikováno 28.01.2015 (aktualizováno 01.02.2015)

„Zlaťááák“ nese se halou HC Sparta v neděli krátce po osmé hodině večer… a ještě než tento zvuk utichne, začínají se dít na palubovce věci… Co ten signál znamená? Kde se vzal? Proč způsobil to, co způsobil? Pojďme se na tento fenomén podívat zblízka.

„Zlaťááák“ nese se halou HC Sparta v neděli krátce po osmé hodině večer… a ještě než tento zvuk utichne, začínají se dít na palubovce věci… Co ten signál znamená? Kde se vzal? Proč způsobil to, co způsobil? Pojďme se na tento fenomén podívat zblízka.

Kde se tedy tento termín vzal a co znamená? Z pohledu lingvistického se jedná o slangové označení pro výraz, kterým je tzv. „Zlatý gól“, který do fotbalové terminologie přinesla aktualizace pravidel FIFA provedená v červenci 1993. Dle tohoto pravidla se vítězem zápasu (v utkáních kde bylo toto pravidlo účinné), jež skončil v základní hrací době remízou, stal tým, který vstřelí v následném prodloužení první gól. Gól má v některých případech doslova cenu zlata, o čemž se mohli přesvědčit třeba čeští hráči v osmé minutě prodloužení finále mistrovství Evropy v roce 1996 krátce poté, co se míč po střele Olivera Bierhoffa otřel o rukavice Petra Kouby a skončil v naší síti. Cílem této úpravy pravidel byla snaha o omezení počtu zápasů, kdy musel být určen vítěz za pomoci pokutových kopů. Výkonný výbor přijetím tohoto pravidla předpokládal, že podpoří útočnou aktivitu hrajících mužstev právě tím, že dá hráčům šanci získat zápas ve svůj prospěch vstřelením pouze jednoho rozhodujícího gólu.

Tato situace ovšem může nastat pouze za předpokladu, který zřejmě výkonný výbor FIFA nevzal při svém rozhodování v potaz. Zvažoval jsem toto téma více rozpracovat a podívat se na tuto problematiku optikou ekonomické teorie rozhodování za rizika prostřednictvím vztahu k riziku a ochotě přijmout tzv. spravedlivou sázku, kdy rizikem považujme situaci, kdy známe všechny možné následky našeho rozhodování jakožto i pravděpodobnost, s jakou mohou nastat a spravedlivou sázkou takovou situaci, která poskytuje očekávaný výnos shodný s výchozí jistou částkou, přičemž rozhodování v podmínkách rizika se za těchto předpokladů neřídí snahou maximalizovat očekávaný výnos, ale snahou maximalizovat očekávaný užitek (můžeme si pod tím představit třeba to, že máme 100Kč, které když vsadíme, tak s 50% pravděpodobností vyhrajeme 200Kč a s 50% pravděpodobností prohrajeme vše, jak se tedy rozhodneme?). Nakonec jsem ale celou úvahu pro jednoduchost zúžil a to tak, že rozhodujícím je, v situaci kdy platí pravidlo Zlatého gólu, právě vztah mužstva k riziku, a nutnou, nikoliv však dostačující podmínkou pro zvýšení ofenzivní aktivity týmu, je tedy jeho pozitivní vztah k riziku, kdy mužstvo dá přednost útoku před obranou, dá přednost očekávanému výnosu (remíze, ale s možností, že vstřelí gól a ukončí zápas), před jistotou (kdy se opevní před vlastní bránou a vyčká remízového konce prodloužení), protože mu to aktuálně přinese větší očekávaný užitek.

V pozitivním vztahu k riziku je právě ten pověstný zakopaný pes, který FIFA ve svých úvahách nezohlednila. Ve společnosti je totiž obecně daleko běžnější riziko averzní vztah (každý se neustále proti něčemu pojišťuje, hledá zaměstnání, kde pravidelně dostává výplatu atp.), kdy je preferována zmiňovaná jistota. Tato lidská vlastnost se projevila i v zápasech, kdy platilo pravidlo Zlatého gólu a ve výsledku padalo v prodloužení méně gólů než v obdobných zápasech, kdy toto pravidlo neplatilo, zohledníme-li i to, že zápas byl po vstřelení gólu ukončen. Výsledkem všeho výše uvedeného tedy bylo to, že přišlo, co přijít muselo a pravidlo zlatého gólu bylo po EURU 2004 v Portugalsku po mnoha stížnostech na neatraktivní hru zrušeno. Pro zajímavost, výjimku v přístupu k riziku a to pozitivní vztah je možno krásně modelovat třeba na chování recidivistů a jejich užitku z pobytu ve vězení, či na svobodě.

Jaké konotace nám však přináší vše dosud popsané? Při pohledu na praxi našich nedělních ladění vyvstává celá řada otázek, na které nebude vůbec lehké odpovědět, a někdy bude možná lepší je ani nepokládat. Je ale zajímavé se ptát proč využíváme ve hře tak zásadní pravidlo, které již nemá oporu ani v pravidlech FIFA ani v Sedmero krkancích, a přesto rozhoduje o vítězi nedělních ladění? Je to snad záměr? Co tím kdo sleduje a komu tím prospívá? Proč po závěrečném hvizdu, od okamžiku kdy v neděli zaznělo zmiňované „Zlaťááák“, následovala dokonce třízlaťáková smršť Padres na úkor Baletek? Jsou snad hráči Padres recidivisté s pozitivním vztahem k riziku? Naproti tomu souvisí defenzivní hra J.B. Baletu v rozhodujících chvílích se vztahem jeho hráčů k jistému výdělku? Jsou tedy tito borci chamtiví? Co jim vlastně přináší maximální užitek? A co na Zlaťák říká Zlatá kopačka? A pražská zlatá mládež? Pohled na praxi očima teorie otevírá řadu kontroverzních témat, které jistě budou předmětem mnoha diskuzí…

Toliko k tomu podstatnému co se v neděli večer v Holešovicích událo. Ještě je třeba zmínit, že jsme se sešli v solidním počtu, hrálo se ve vysokém tempu a nejvíc byl vidět ten, jehož domovský tým nebyl v reportu zmíněn. Fede, LKN!

Gratuluji Nedělátorovi! A těším se na další vypjaté souboje nejen o ten pověstný Zlaťák! :)

 

Ziky

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil Kárl | 31.01.2015 19:52
Za precteni tohohle reportu by se mel davat aspon bakalar .. moc hezky! Gratulace fedemu
Osobní profil federico | 30.01.2015 17:22
Sorry kluci a sorry Ziky...to videl jsem jenom ted...skvely report!...a moc moc dekuju za nedelator
Osobní profil sobotka | 29.01.2015 10:01
chvilku jsem tedy nestihal report sledovat a zmantenej z nekterych formulaci jsem byl tedy poradne ....krasa k nedelatorovi se samozrejme vyjadrovat nebudu muj postoj je urcite vseobecne znam.... diky Ziky!
Osobní profil Johny Pacheco | 29.01.2015 1:39
Jo a Fede,gratulace k Nedělátorovi!
Osobní profil Juraj | 28.01.2015 22:07
a s Jirkou súhlas - to prirovnanie k ranným "ešte 5 minutkám" sedí dokonale!
Osobní profil Juraj | 28.01.2015 22:05
Ziky, lahůdka! už sme mali online report, tweet report, blbý report, hrubý report, vtipný report - ale na poučný report si nespomínam! One level up.
Osobní profil cup | 28.01.2015 18:44
ziky, díky za
"Tři zlaťáky pro Padres aneb teorie v praxi"
v první řadě bych rád pogratuloval fedemu, celé ladění rozjížděl galerku, tudíž zcela zasloužený nedělator!
zlaťák je opravdu zajimavé téma, kolegy z fifa moc nesleduji, takže můj autentický pohled na věc:

podle mého názoru je přítomnost zlatého golu zapřičiněna absolutní neochotou PNF opustit hrací plochu a ukončit tak ladění, hráči si chtěj "jen" prodloužit ladění o těch pár zlatých minutek, takový extra time. případné završení ladění nějakým krásným zlatým golem či zakončení tuškoidní formy nějakým pěkným zlaťákem či akcí je vítaná nadstavba, ale primárně se jedná o natahování času. je to jak když se ráno probudíš a zjistíš že si můžeš 5 minut ještě přispat, vůbec nic to neřeší, ale v tu chvíli to jsou, alespoň pro mne zlaté minuty
zkusim lehký oslí můstek :-)..., podobně to citím s přede, i když ladění začíná v 18:00 tak někteří pnf chtěj ladění už dřív a tak od 17:00 už rozjíždí atmosféru na přede a to vystupňované očekávání pak naplno rozbalí na hrací ploše
tentokrát na přede dorazili: karl, lu, jura, fede a pan a paní tukano a aby jsme se nezasekli tak nás pro jistotu vyzvedli kluci z baráku
TOPOL IS NOT EAZY TREE!

ještě jednou díky za téma!
Osobní profil Johny Pacheco | 28.01.2015 17:32
Ziky díky za report!Ody na Balet už jsem slyšel v hospodě,Padres hráli tušku,takže si načal skutečně odborné téma.Kopačko nevememe ho do Expertní skupiny?

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz